Jak si správně vybírat rukavice pro danou činnost

banner

Výběr jednorázových rukavic je zásadní pro manipulaci při práci. Jak si správně vybrat rukavice pro danou činnost?  

Pro výběr jednorázových rukavic je podstatné zohlednit hned několik faktorů. První je samotná práce, kdy je potřeba určit její náročnost. Čím vyšší hrozí riziko poranění při Vaší práci, tím odolnější rukavice musíte vybírat. 

Při výběru můžete začít základním dělením jednotlivých typů rukavic, které máme i v naší nabídce. Jsou to nitrilové, latexové, vinylové a TPE rukavice. Každý typ rukavic sám o sobě nese základní vlastnosti, které Vám mohou pomoci na začátku výběru jednorázových rukavic pro práci. Příkladem nitrilové rukavice jsou vhodnější pro náročnější činnosti, na rozdíl od vinylových, jejíchž vlastnosti jsou vhodnější pro činnosti s menší náročností. Při výběru, ale nesmíte opomenout několik dalších důležitých parametrů jednorázových rukavic jako jsou tloušťka, pružnost, pudr, velikost, odolnost proti propíchnutí a propustnost. Každý parametr s sebou nese výhody, které mohou být i jeho nevýhodou. 

TLOUŠŤKA 

Materiál a jeho tloušťka má úzkou spojitost s pevností a ochranou. Pokud zvolíte při výběru hrubší materiál rukavic, můžete se spolehnout na vyšší ochranu, která bude podmíněna nižší úchopovou citlivostí. Pro větší porozumění dané problematiky si můžete přečíst náš článek Výběr rukavic dle gramáže.

PRUŽNOST

Pružnost tahu, kterou uvádíme u každého typu jednorázových rukavic úzce souvisí s úchopovou citlivostí a samotným nasazením rukavic na ruce. Čím vyšší pružnost, tím lepší úchopová citlivost při práci. Zajímá Vás, které rukavice jsou nejpružnější? Podívejte se na naše video Objevte pružnost rukavic, kde testujeme pružnost tří druhů jednorázových rukavic.

PUDR

Dalším faktorem výběru správného typu jednorázových rukavic může být i povrch, který se nachází uvnitř rukavice. Základním rozdělením jsou pudrované a nepudrované rukavice. Pudrované jednorázové rukavice jsou pudrovány kukuřičným vstřebatelným škrobem, který usnadňuje nasazení rukavic. Nevýhodou pudru je, že přírodní latex i jemný pudr mohou způsobit alergickou reakci náchylnějším osobám a zároveň zanechávají bílé stopy, které se mohou dostat na oblečení. Podívejte se na námi vytvořené video O pudrovaných a nepudrovaných rukavicích, které Vám tuto problematiku více přiblíží, nebo si na toto téma přečtěte náš článek.  

VELIKOST

Správný výběr velikosti jednorázových rukavic bude podstatný pro samotnou manipulaci. V příliš velkých rukavicích ztratíte úchopovou citlivost a v příliš malých hrozí protržení materiálu. Je podstatné zohlednit o jaký typ rukavice se jedná, protože z důvodu tloušťky materiálu můžete mít odlišnou velikost rukavic. Pokud si stále myslíte, že na výběru správné velikosti rukavic nezáleží, podívejte se na video Správná velikost rukavic, kde uvidíte test manipulace v malé, velké a správné velikosti, nebo si přečtěte náš stejnojmenný článek Správná velikost rukavic.

ODOLNOST PROTI PROPÍCHNUTÍ A PROPUSTNOST

Parametry odolnosti proti propíchnutí a propustnost uvádíme vždy ve spodní části popisu jednotlivých typů jednorázových rukavic. Obecně platí, že čím hrubší materiál, tím větší odolnost proti oběma veličinám. Přesvědčte se sami ve videích, kde testujeme rukavice vs. sílu šroubováku, ale také rukavice vs. odolnost proti acetonu, lihu, benzínu, savu, oleji a ředidlu. V každém videu se dozvíte, které rukavice vyhrály.

PĚT POMOCNÍKŮ VÝBĚRU

Pokud si i po přečtení tohoto článku stále nevíte rady s výběrem jednorázových rukavic, nebo máte více specifické požadavky pro výběr, vytvořili jsme pro Vás pět pomocníků, které naleznete v sekci Výběr rukavic. Můžete si vybrat mezi Botem, kde Vám s výběrem pomůže virtuální kopie samotného majitele. Vybrat správné jednorázové rukavice Vám mohou pomoci již provedené Duely, ve kterých porovnáváme parametry vždy dvou typů rukavic. Píšeme i podrobné články související s výběrem rukavic. Nesmíte opomenout ani správný výběr velikosti jednorázových rukavic, a pro tyto účely jsme zpracovali graf velikostí rukavic. Pokud ani tady nenajdete Vaši odpověď, klidně nám napište přes online formulář v sekci Výběr rukavic, nebo rovnou na náš e-mail info@espeon.cz

Pomůžeme Vám s výběrem jednorázových rukavic na míru Vaší ruky i profese.