Výběr rukavic dle gramáže

Ke správnému výběru jednorázových rukavic nám může pomoci hned několik parametrů, mezi které patří i samotná gramáž. Gramáž jednorázových rukavic určuje nejen hmotnost materiálu, který byl použit při výrobě, ale zahrnuje i podstatný faktor, a to ochranu při výkonu činnosti. Gramáž jednorázových rukavic vždy uvádíme na konci názvu produktu a v popisu samotných rukavic. U každého produktu uvádíme pro přehled gramáž rukavice o velikosti M. Co všechno tedy gramáž určuje? 

Gramáž jednorázových rukavic bude záležet na velikosti samotné rukavice. Čím větší velikost rukavice, tím výrobce zpracuje více materiálu pro jejich výrobu. Pro velikost S bude použito méně materiálu než pro velikost L, což je dáno velikostí rukavice. Síla materiálu stěn rukavic zůstane však stejná. Velikost rukavice není jediným ukazatelem hmotnosti gramáže.  

Rozdíly v gramáži budou nastávat i v materiálech – nitril, vinyl, latex i TPE. Každý druh jednorázových rukavic se vyrábí z odlišného materiálu, který sám o sobě má jiný proces zpracování výroby a výslednou hrubost. Nelze tedy srovnávat stejnou gramáž u nitrilových a vinylových rukavic. Znamená to, že nitrilová rukavice velikosti M o váze 4.0 g nemá stejnou tloušťku materiálu jako vinylová rukavice o velikosti M o váze 4.0 g. Srovnávat dva druhy odlišných jednorázových rukavic, by bylo stejné jako srovnávat 1 kg peří a 1 kg železa.  

Gramáž rukavic bude stěžejní i pro samotnou činnost. Vyšší gramáž rukavic u nitrilových rukavic se rovná hrubšímu materiálu, a to se rovná vyšší ochraně rukou. Rukavice je totiž vyrobena z více materiálu a je odolnější proti propichu a poškození. Rukavice s vyšší gramáží bude tedy vhodnější pro náročnější činnosti a delší dobu použití na ruce. Zároveň více gramáže bude znamenat i vyšší cenu. Rukavice jsou totiž pevnější, odolnější a při samotné výrobě byly tím pádem nákladnější. Na druhou stranu čím méně gramů materiálu bude jednorázová rukavice obsahovat, tím bude rukavice tenčí a výsledkem bude větší cit v rukou.

Pokud se v popisu gramáží ztrácíte, stačí si zapamatovat následné tvrzení.

Čím vyšší gramáž rukavic, tím je rukavice silnější a odolnější. Naopak čím nižší gramáž rukavic, tím je materiál tenčí a úchopová citlivost vyšší.

V tabulce naleznete přehled gramáže a tloušťky vybraných druhů jednorázových rukavic.

clanek_gramaz_tabulka

U nás na e-shopu pod každým produktem naleznete záložku parametry, kde jsou bližší informace ke každému jednotlivému produktu.