NITRIL vs VINYL vs LATEX vs TPE rukavice

 uvodni2

Jednorázové rukavice rozdělujeme podle několika faktorů. Hlavní dělení je podle druhu materiálu, ze kterého se rukavice vyrábí. Každý jednotlivý materiál má své výhody, nevýhody a specifikace. Jaké druhy jednorázových rukavic existují a co pro ně platí?

NITRILOVÉ RUKAVICE

Nejoblíbenější variantou jednorázových rukavic jsou nitrilové rukavice. Jsou vyrobeny ze 100% syntetického nitrilu, který je vyráběn v různých tloušťkách materiálu. Podle tloušťky materiálu jsou rukavice vhodné pro odlišné typy činností. Hladký povrch nitrilových rukavic umožňuje snadné nasazení a příjemné nošení. Přilnavost materiálu zapříčiní dobrou úchopovou citlivost a pružnost. Jsou vhodnou volbou pro práci s chemikáliemi, rozpouštědly a dalšími agresivními tekutinami. Nitrilové rukavice jsou nabízeny v mnoha barevných kombinacích. Největší nevýhodou je jejich vyšší cena. Nitrilové rukavice se nejčastěji používají v oblasti auto-moto, zdravotnictví, potravinářství, krásy a úklidu. 

nitril

 

VINYLOVÉ RUKAVICE

Vinylové rukavice jsou cenově dostupnou variantou mezi jednorázovými rukavicemi. Jsou vyrobeny z polyvinylchloridové pastové pryskyřice. Jedná se o měkký příjemný materiál, který zajišťuje komfort při samotném nošení. Poskytují k přihlédnutí k ceně spolehlivou ochranu, a proto splňují nejlepší poměr cena/výkon. Nejsou vhodnou variantou pro styk s většinou organických rozpouštědel, tuků a vodních roztoků. Nevýhodou jsou i horší mechanické vlastnosti, než které splňují latexové a nitrilové rukavice. Jsou nejlepší variantou pro činnosti jako úklid, práce s potravinami a v oblasti krásy. 

vinyl

 

LATEXOVÉ RUKAVICE

Latexové rukavice jsou běžnou variantou jednorázových rukavic. Jsou vyrobeny z přírodního latexu získaného ze stromů kaučukovníku. Jedná se ekologický materiál, který poskytuje rukavicím vynikající pružnost a citlivost při samotné manipulaci. Materiál se přizpůsobí i skvěle Vaší dlani, což podtrhuje již zmíněnou vysokou pružnost a hmatovou citlivost. Nejsou vhodné pro práci s organickými rozpouštědly a chemikáliemi. Latex obecně patří mezi alergeny, a proto mohou latexové rukavice způsobit kožní reakci. Latexové rukavice jsou ideální volbou v oblasti krásy, zdravotnictví, potravinářství a úklidu.

latex 

 

 

TPE RUKAVICE

Nejlevnějším typem jednorázových rukavic jsou TPE rukavice, které jsou vhodnou variantou pro nenáročné krátkodobé činnosti. Jsou vyráběny ve volném střihu, který umožňuje rychlé nasazení. TPE rukavice jsou vyrobeny z elastomeru a polyetylenové pryskyřice. Nevýhodou je jejich snadné protrhnutí a špatné mechanické vlastnosti z důvodu volného střihu rukavice. Nejčastěji jsou používány pro manipulaci s potravinami. 

tpe

Které jednorázové rukavice jsou pro Vás nejvhodnější variantou? Záleží na Vašich preferencích a povolání. Jejich výhody, nevýhody a specifikace naleznete v tabulce, kterou jsme pro Vás vytvořili.   

tabulka