PUDROVANÉ vs. NEPUDROVANÉ jednorázové rukavice

banner

Na trhu s jednorázovými rukavicemi je k dostání několik druhů rukavic, od odolných nitrilových, pružných latexových až po jemné vinylové. Jednotlivé druhy jednorázových rukavic můžete najít ve dvou variantách – pudrované a nepudrované.

Rozdíl mezi oběma variantami nastává v obsahu pudrové složky. Pudrovaná varianta obsahuje vstřebatelný kukuřičný škrob, který se nachází uvnitř jednorázové rukavice. Pro odborníky obsažený kukuřičný škrob nese označení USPXX1, pro běžné smrtelníky má označení pudr. U pudrovaných rukavic je použito 10 mg/dm². 

pudr_exploze_800x545

Nepudrované jednorázové rukavice při výrobě procházejí procesem chlorace. Chlorace je výrobní postup, během kterého se rukavice ošetří roztokem chloru, následně se opláchnou vodou a vysuší se, aby se odstranila většina práškového zbytku, který se používá při samotné výrobě.

Pudr uvnitř jednorázových rukavic působí jako lubrikant usnadňující navlečení samotných rukavic. Velkou výhodu má především u vinylových rukavic, které nejsou příliš pružné a pudr umožňuje jejich snadnější nasazení bez rizika roztrhnutí. Další výhoda pudrovaných rukavic nastává v teplejších měsících, kdy se kůže potí a pudr usnadní navlečení rukavice i na vlhkou ruku. Pudrované jednorázové rukavice nesou i pár negativ. Obsažený pudr může způsobit alergickou reakci jedincům, kteří jsou na danou složku citlivější. Současně v kombinaci s dezinfekčními prostředky a jinými látkami může následně vyvolat alergickou reakci. Působí negativně na pH pokožky a má obecně brusný účinek na kůži. Pudrované rukavice mohou mít vliv i na výstupy určitých profesí. V laboratořích mohou pudrované jednorázové rukavice ovlivnit samotné výsledky laboratorních testů, a to působením dvou látek dohromady. Toto působení může mít za následek i riziko křížové kontaminace mikroorganismů.  

Pudrované jednorázové rukavice po sundání zanechají na dlaních bílé stopy, které je nutné řádně z rukou umýt. Nesmíme zapomínat, že řádná hygiena se váže i k používání jednorázových rukavic bez pudru. O správné hygieně rukou jsme napsali článek, který vám celou problematiku více přiblíží. 

ruka1_800x800ruka2_800x800

Nepudrované jednorázové rukavice jsou v mnoha ohledech výhodnější. Významným faktorem je, že jsou velmi šetrné k pokožce a nezpůsobují alergické reakce. Jednorázové rukavice bez pudru mají nižší riziko kontaminace a jsou odolnější vůči chemikáliím, vodě a oleji. Mají obecně silnější materiál, a proto jsou vhodnější volbou pro náročnější činnosti.

V naší nabídce naleznete převážně nepudrované druhy jednorázových rukavic. Myslíme na všechny, proto nabízíme i pudrované rukavice, a to u těchto typů: bílé latexové rukavice FIT, vinylové classic ve variantě modré a bílé vinylové classic rukavice.