Správná hygiena rukou

banner_1

Profese, jejíž výkon se neobejde bez použití jednorázových rukavic, musí mimo jiné dodržovat i hygienu v podobě správného umytí dlaní a jejich následné dezinfekce. Správnou hygienu je potřeba dodržovat vždy před a po použití jednorázových rukavic. Správná hygiena rukou dnes bez pochyb patří i do běžného života. 

Světová zdravotnická organizace statistikami upozorňuje na důležitost hygieny rukou každý rok. Ruce podle statistik mohou až za 80 % infekčních onemocnění. Na dlaních se nachází velké množství bakterií. Všechny bakterie a mikroorganismy, které se dostanou během dne na naše dlaně, je v podstatě nemožné odstranit pouze pomocí vody a mýdla. Pro úplné odstranění bakterií je nutné ruce na závěr i vydezinfikovat. 

Procedura umytí rukou by měla trvat 40–60 sekund.

1. Celé dlaně namočíme pod tekoucí vodou. 

1

2. Nadávkujeme dostatečné množství mýdla na pokrytí celé plochy obou dlaní. 

2

3. Krouživými pohyby se snažíme rozetřít mýdlo mezi obě dlaně. Mýdlo roztíráme na celou vnitřní stranu a hřbety obou dlaní. 

3

4. Mýdlo se následným třením snažíme dostat mezi prsty obou dlaní. 

4

5. Hřbety prstů jedné ruky vložíme do pěsti druhé ruky, a vmasírujeme mýdlo, i na vrchní stranu všech prstů obou dlaní. 

5b

6. Nedílnou součástí jsou i palce, které vždy uchopíme druhou dlaní pro lepší vmasírování mýdla. 

6

7. Po vmasírování mýdla, důkladně smyjeme mýdlo ze všech částí našich dlaní. 

7

8. Pro osušení dlaní, použijeme jednorázový ručník. 

8

Na závěr je potřebná i dezinfekce, která zajistí 100% hygienu. Celý proces dezinfekce rukou trvá 20–30 vteřin. Ihned po umytí našich dlaní použijeme kvalitní dezinfekční přípravek, který vmasírujeme do obou dlaní, za použití stejného postupu jako u mýdla. Po vmasírování necháme dezinfekci pořádně zaschnout. Po zaschnutí naše dlaně neumýváme ani neutíráme. 

Správná hygiena dlaní dnes neodmyslitelně patří i do běžného života, proto se výše doporučený postup umytí rukou doporučuje dodržovat i po příchodu domů. Pro zvýšenou ochranu zdraví se mimo správnou hygienu, doporučuje používání jednorázových rukavic i při styku s veřejností. Příkladem může být nákup potravin nebo jízda městskou hromadnou dopravou. Pro nošení jednorázových rukavic v běžném životě doporučujeme jednorázové nitrilové a latexové rukavice. Velký výběr barev a velikostí jednorázových nitrilových a latexových rukavic naleznete v rozhraní našeho e-shopu. 

Dnes můžete své zdraví v jednorázových rukavicích chránit i stylově.