Standardy a normy
Normy, standardy a nařízení EN, EU, EC | ||||||||
Jednorázové rukavice patří mezi osobní ochranné pracovní prostředky (OOPP), které upravují normy, nařízení a směrnice EU. Všechny typy našich rukavic splňují základní požadavky na osobní ochranný prostředek a jsou vhodné pro styk s potravinou. Některé naše rukavice splňují nároky na použití ve zdravotnictví. Význam a plnění jednotlivých právních úprav OOPP naleznete v této tabulce. | ||||||||
PPER (EU) 2016/425 Cat. I (Obecné) | Směrnice o osobních ochranných prostředcích zahrnující odpovědnost distributorů, posouzení rizik ochrany, nároky na označení a registraci značky. | |||||||
PPER (EU) 2016/425 Cat. III (Obecné) | Směrnice o osobních ochranných prostředcích zahrnující odpovědnost distributorů, posouzení rizik ochrany, nároky na označení a registraci značky, splňuje: CE2777, EN 420:2003+A1:2009, EN ISO 374-1:2016, EN ISO 374-1:2016/TYPE B, EN ISO 374-4:2013, EN ISO 374-5:2016. | |||||||
EN 420 (Obecné) | Norma stanovuje všeobecné požadavky a příslušné zkušební postupy pro navrhování a konstrukci rukavic, odolnost materiálu rukavic proti průniku vody, nezávadnost, pohodlí a účinnost. | |||||||
EN 455 (Zdravotnictví) | Norma pro lékařské rukavice na jednorázové použití zabývající se zabývá nepropustností (těsností) rukavic, fyzikálními vlastnostmi, biologickou bezpečností a dobou skladovatelnosti. | |||||||
MDR(EU) 2017/745 (Zdravotnictví) | Nařízení Evropského parlamentu a Rady MDR a na něj navázané předpisy a ISO normy přinášejí požadavky na systém pro řízení rizik, technickou dokumentace či klinická hodnocení zdravotnických prostředků, zavádí tzv. systém jedinečné identifikace zdravotnických prostředků (UDI) a s tím související administrativní a registrační povinnosti. | |||||||
EC 1935/2004 (Potravinářství) | Nařízení Evropského parlamentu a Rady o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami. Vytváří požadavky na materiál nebo předmět, který je určen pro přímý nebo nepřímý styk s potravinami, že musí být dostatečně stabilní, aby se zabránilo přechodu látek do potravin v množstvích, která by mohla ohrozit lidské zdraví nebo způsobit nepřijatelnou změnu ve složení potravin. | |||||||
EC 2023/2006 (Potravinářství) | Nařízení Komise (ES) o správné výrobní praxi pro materiály a předměty určené pro styk s potravinami. Upravuje všechny fáze výroby, zpracování a distribuce materiálů a předmětů, až po fázi výroby výchozích materiálů. | |||||||
EU 10/2011 (Potravinářství) | Nařízení Komise (EU) o materiálech a předmětech z plastů určených pro styk s potravinami. |